Legyél karbonsemleges

2024-ben a légkör szén-dioxid szintje elérte a 427 ppm (milliomod rész) értéket.

Legyél karbonsemleges

Sajnos ez az arány folyamatosan nő, az érték az ipari forradalom előtt csak 280 ppm volt. Az iparosodott országok társadalmai 40%-kal növelték atmoszféránk szén-dioxid koncentrációját, és sokan tartanak attól, hogy ez még kétszeresére, vagy akár háromszorosára is nőhet. Olyan ütemben pumpálunk szén-dioxidot a légkörbe, amilyenre még nem volt példa a modern emberi történelemben. Abszolút ismeretlen terepre tévedtünk.

A mi generációnk élete során az emberiség maga mögött hagyta azt a 10.000 évig tartó holocén korszakot, aminek ideális klímája egybeesett civilizációnk kifejlődésével.

Óriási küszöböt léptünk át. A tudósok világszerte próbálják az emberek tudtára adni, hogy el kell kerülnünk a bolygó hőmérsékletének 2 fokos felmelegedését. Hogy miért tartják ezt ennyire fontosnak? Ha átlépjük ezt a 2 fokos értéket, visszacsatolási körfolyamatok lépnek működésbe az ökoszisztémában, billenési pontok, melyek után a klímaváltozás irányíthatatlanná válik. És mindez egy pillanat alatt megy majd végbe. Olyan alapvető változást okozhatunk, melyek teljesen ismeretlen területre vezetnek minket, ahol lövésünk sem lesz arról, hogy mit kéne tennünk. Nem egy lineáris problémával állunk szemben, sokkal inkább egy exponenciális jellegűvel.

„Ami a jövőt illeti, nem az a kérdés, hogy előre lássuk-e, hanem hogy lehetővé tegyük.” – Antoine de Saint Exupéry, Citadelle, 1948

Már most három, óriási jelentőséggel bíró billenőpont szélén egyensúlyozunk.

Az első a sarki jégsapka. Ez úgy működik, mint egy tükör. Visszaveri a napfényt a felszínről, így óv bennünket a felmelegedéstől. Ez minél jobban olvad annál kisebb a felülete, amitől még melegebb lesz a Föld, amitől még jobban olvad a jég, amitől tovább gyorsul a felmelegedés.
Egy másik példa a sarkköri metán. Iszonyatos mennyiségű fagyott metán található a tundra talajaiban. A metán huszonháromszor erősebb hatású üvegház, mint a szén-dioxid. A felmelegedés hatására metán szabadul fel, amitől gyorsul a globális felmelegedés, amitől egyre több metán jut a légkörbe, ami ettől még tovább melegszik, amitől még több metán jut a levegőbe és a folyamatok már irányíthatatlanná is váltak.
A harmadik ilyen billenőpont az óceánok savasodása. Ahogy az atmoszférában folyamatosan növekszik a szén-dioxid mennyisége, úgy kényszerülnek egyre többet magukba nyelni az óceánok. Sok élőlény, mint például a plankton, elpusztul ebben a savasodó közegben. A plankton a tengeri táplálékpiramis alapja. Ha a plankton eltűnik, magával rántja az egész óceáni ökoszisztémát.

Álmatlan éjszakáim vannak a visszacsatolási hurkok és billenőpontok sokaságától, félek, hogy valamelyik előbb következik be, minthogy észhez térnénk. Még ha azonnal fel is hagynánk a légkört felmelegítő tevékenységeinkkel, az éghajlati rendszerre jellemző időbeli eltolódás miatt már most okoztunk egy csomó előre nem látható változást. A számunkra élhető világ hajszálvékony. Alattunk pár kilométerrel már túl nagy a forróság, felettünk nem sokkal pedig már túl ritka a levegő. Itt nem csupán még néhány aszályról vagy viharról van szó, hanem a bioszféránk törékeny egyensúlyának végzetes felborulásáról, ami veszélybe sodor mindent, ami számunkra kedves.

Nincs ötleted, mit tehetsz mindez ellen? Akkor maradj itt és számold ki a saját vagy vállalkozásod karbonlábnyomát, csökkentsd, redukáld nullára és minél több barátodat győzd meg arról, hogy ugyanezt kell tennie.

Olvass Tovább >>